Sunday, June 27, 2010

traditional food/comida tipica

This day could probably be my gastronomical highlight of the trip. I ate the very things that are so unique in my state in the right setting: a wedding! Rice, lamb broth, lamb (which we call barbacoa) and pork. Absolutely delicious!! Of course with different salsas and cactus salad. It was heaven on this pice of earth called Santiago Tulantepec. Another great thing that happened was the fact that I could go because I am bride's relative. I was not invited and the party organizers were not at all expecting me, however that's one of the beauties of of this Mexican culture. Long gone are the days when weddings lasted three days and people were invited even from the street. However, if you are indeed a relative, you can still just show up and be welcomed with open arms. That's what I call Mexican hospitality.
Probablemente, este dia sea el mas sobresaliente de mi viaje gastronomicamente hablando. Comi precisamente las cosas que son unicas en mi estado y en el lugar perfecto: una boda. Arroz, consome de barbacoa, barbacoa y carnitas. Absolutamente delicioso! Acompanados de sus salsitas y ensalada de nopales, por supuesto. Fue el cielo en este pedacito de tierra llamado Santiago Tulantepec. Otra cosa padrisima que paso fue el hecho de que pude ir a esta boda porque soy parienta de la novia. No me invitaron directamente y de hecho ni los novios ni mis parientes quienes organizaban esperaban verme, pero esta es una de las maravillas de la cultura Mexicana. Ya no existen los dias en que las bodas duraban tres dias y todo el pueblo era invitado, quienfuera que pasara por la calle. Sin embargo, si en verdad eres un pariente, aun puedes asistir inesperadaente a las bodas y ser recibido con brazos abiertos. A esto llamo hospitalidad mexicana.

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